CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

nametnici protiv kojih se borimo!

Srebrna ribica

 

Primitivan insekt koji je ostao nepromijenjen milionima godina, te ga se smatra živućim fosilom. Kosmopolitska je vrsta, dakle posvuda po svijetu u pratnji čovjeka.

Izgled i građa tijela

Mrkvastog izgleda, dugačka je 12 mm i prepoznatljiva po srebrnkastom izduženom tijelu metalnog sjaja i vrlo brzim valovitim pokretima. Glava je usmjerena prema dolje i pokrivena dlakama koje služe kao senzori. Na donjem dijelu su usta. Zelene male sastavljene oči nalaze se sa svake strane glave, a dvije duge končaste antene, građene od 30 ili više članaka izlaze iz glave na obje strane.

Tri prsna članka nose 3 para nogu. Zadak je sačinjen od 11 segmenata. Na 8 i 9 abdominalnom segmentu nalaze se genitalni organi i zadak s 3 dugačke repne četine (rudimentarni ostatci nogu)

Mjesta kretanja

Ove insekte možete naći na svim mogućim mjestima pa i među starim knjigama u podrumu, pod tepihom. Vrsta je insekta koji se zavlači u mračna i vlažna mjesta u kući.

Fotofoban je insekt (boji se svjetlosti) i odgovaraju joj povećana temperatura i vlažnost. Posebno vole podrume, kupatila, odvode. Hrani se škro­bom, šećerom, dekstrinom i celulozom, vunom, tekstilom, papirom, začinima, tapetama, slikama. Uzrokuje nepravilne erozije na površini dokumenta. Sreće se po mlinovima, skladištima i po tvornicama keksa i tijesta.

Aktivna je noću u toplom prostoru. Izuzetno brza. Ženke polažu oko 100 jaja u hranu ili na skrovita mesta. Larve su primarno bijele, a posle drugog presvlačenja zadobijaju ljuskice po tijelu. Larve žive godinu dana i podjsećaju svojim izgledom na adulte. Odrasle jedinke žive dve godine. Izdržljive su, a neka istraživanja pokazuju da mogu preživjeti bez hrane i do godinu dana.

Štetu prave na mjestima koje nagrizaju, a zbog brojnosti i primitivnog izgleda stvaraju osjećaj neugode. Možete ih se riješiti za kratko vrijeme, ali ne svih insekata, jer jajima, koja su oni položili, treba i do dva mjeseca da se izlegu, pa možete imati novu najezdu.

 


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Fax: + 387 33 861 288
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: info@cosmosolgroup.com

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije