CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

nametnici protiv kojih se borimo!

 

Primitivan insekt koji je ostao nepromijenjen milionima godina, te ga se smatra živućim fosilom. Kosmopolitska je vrsta, dakle posvuda po svijetu u pratnji čovjeka.

Izgled i građa tijela

Mrkvastog izgleda, dugačka je 12 mm i prepoznatljiva po srebrnkastom izduženom tijelu metalnog sjaja i vrlo brzim valovitim pokretima. Glava je usmjerena prema dolje i pokrivena dlakama koje služe kao senzori. Na donjem dijelu su usta. Zelene male sastavljene oči nalaze se sa svake strane glave, a dvije duge končaste antene, građene od 30 ili više članaka izlaze iz glave na obje strane.

Tri prsna članka nose 3 para nogu. Zadak je sačinjen od 11 segmenata. Na 8 i 9 abdominalnom segmentu nalaze se genitalni organi i zadak s 3 dugačke repne četine (rudimentarni ostatci nogu)

Mjesta kretanja

Ove insekte možete naći na svim mogućim mjestima pa i među starim knjigama u podrumu, pod tepihom. Vrsta je insekta koji se zavlači u mračna i vlažna mjesta u kući.

Fotofoban je insekt (boji se svjetlosti) i odgovaraju joj povećana temperatura i vlažnost. Posebno vole podrume, kupatila, odvode. Hrani se škro­bom, šećerom, dekstrinom i celulozom, vunom, tekstilom, papirom, začinima, tapetama, slikama. Uzrokuje nepravilne erozije na površini dokumenta. Sreće se po mlinovima, skladištima i po tvornicama keksa i tijesta.

Aktivna je noću u toplom prostoru. Izuzetno brza. Ženke polažu oko 100 jaja u hranu ili na skrovita mesta. Larve su primarno bijele, a posle drugog presvlačenja zadobijaju ljuskice po tijelu. Larve žive godinu dana i podjsećaju svojim izgledom na adulte. Odrasle jedinke žive dve godine. Izdržljive su, a neka istraživanja pokazuju da mogu preživjeti bez hrane i do godinu dana.

Štetu prave na mjestima koje nagrizaju, a zbog brojnosti i primitivnog izgleda stvaraju osjećaj neugode. Možete ih se riješiti za kratko vrijeme, ali ne svih insekata, jer jajima, koja su oni položili, treba i do dva mjeseca da se izlegu, pa možete imati novu najezdu.

 


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Fax: + 387 33 861 288
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: info@cosmosolgroup.com

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije