CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

nametnici protiv kojih se borimo!

Pauci čine veliku većinu paučnjaka koje prepoznajemo po tome što imaju osam nogu, tijela podijeljena na dva dijela, tvrdi egzoskelet i nemaju krila ni ticala. Pauci ubrizgavaju probavne enzime u njihov plijen kako bi ga rastvorili prije nego ga usišu u tekućem obliku. Većina paukova su predatori koji se hrane malenim životinjama poput insekata ili drugim paukovima

Opis, identifikacija i suzbijanje

Razred: Arachnida

Karkateristike

Razred Arachnida je raznovrsna skupina artropoda (člankonožaca beskralježnjaka) koja se sastoji od oko 100 000 poznatih vrsta. Stoga, paučnjak je bilo koji član ovog razreda koji se sastoji od paukova, škorpiona, krpelja, grinja i drugih manje poznatih podvrsta. Zbog raznovrsnosti u razredu, postoje paučnjaci u rasponu od veličine grinja koje su oko 0,08 mm duge, do velikih škorpiona koji mogu biti 21 cm dugi.

Pauci čine veliku većinu paučnjaka koje prepoznajemo po tome što imaju osam nogu, tijela podijeljena na dva dijela, tvrdi egzoskelet i nemaju krila ni ticala. Pauci najčešće imaju 4 para očiju koje su za razliku od složenih očiju poprilično jednostavne, što je razlog zašto mnogi od njih vide slabo, a samo par vrsta poput pauka skakača imaju izvrstan vid. Pauci nemaju čeljust i ne mogu žvakati zbog čega oni ubrizgavaju probavne enzime u njihov plijen kako bi ga rastvorili prije nego ga usišu u tekućem obliku. Osim jedne vrste koja je biljojed, većina paukova su predatori koji se hrane malenim životinjama poput insekata ili drugim paukovima.

Pauci imaju paučinaste žlijezde i poznati su po stvaranju vrlo elastične, ljepljive svile.

Slijede neke zanimljive činjenice o paukovoj svili i paučini:

  • paučina se sastoji od vrlo finih, 0,0004 mm tankih niti koje su jače od čelika iste težine.
  • nit paukove svile je izlučeni protein fibroin koji se na zraku stvrdne i koji pauci onda koriste kako bi pleli mrežu, uhvatili plijen, napravili vrećice s jajašcima, gnijezda ili čahure, pobjegli grabežljivcima, lebdjeli u zraku itd.
  • svi pauci proizvode svilu, ali ne pletu svi paukovu mrežu
  • pauci mogu proizvesti sedam različitih vrsta svile koje se razlikuju po debljini i ljepljivosti, ovisno o svrsi.
  • paukova mreža se ovisno o vrsti pauka razlikuje po obliku i veličini. Neke mreže su uredne zbog njihovog spiralnog oblika kotača, dok druge izgledaju nepravilno i nasumično zbog njihovog oblika lijevka.

Neki pauci nastanjuju tamne, tople i vlažne prostorije gdje se mogu razviti do najveće veličine, zbog čega ih često nalazimo u podzemnim prostorijama u građevinama, dok drugi obitavaju u ventilacijama, na tavanima ili u kutovima soba. Ipak, ne žive svi pauci u mrežama već neki od njih lutaju slobodno ili žive u jazbinama u zemlji, u šumama ili čak pod vodom.
Usprkos njihovoj zlokobnoj reputaciji, većina paukova je korisna za ljude jer pridonose prirodnoj ravnoteži tako što drže populaciju različitih insekata pod kontrolom. Dapače, otprilike samo 30 vrsta pauka zajedno s nekoliko vrsta škorpiona iznimno su otrovni za čovjeka, ali često bez fatalnih posljedica.

Životni ciklus

Mužjaci mnogih vrsta paukova prije parenja izvode složene rituale udvaranja kako bi privukli pozornost ženki. Nakon parenja, mladi pauci koji liče na odrasle izlaze iz vrećice s jajašcima koju je napravila ženka pauka, a nakon toga oni prolaze kroz nekoliko promjena prije nego postanu odrasle jedinke. Ako su gladne, ženke obično po završetku parenja pojedu mužjake.

Suzbijanje

U većini slučajeva kada uđu u dom pauci su u potrazi za plijenom. Uglavnom uspiju ući kroz otvorena vrata i prozore ili pukotine i rupe oko njih. U drugim slučajevima oni ulaze u dom slučajno putem stvari koje u njega unosite. U svakom slučaju, ako imate paukove u stanu trebali biste kontaktirati stručnjaka za suzbijanje nametnika koji će pregledati prostor i ponuditi vam metode suzbijanja kako bi vam pomogao da ih se riješite.


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: info@cosmosolgroup.com

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije