CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

specijalizirana kompanija za pružanje usluga iz oblasti sanitarne zaštite!

Naučnici upozoravaju da Balkanu prijeti Denga groznica i još 2 zaraze

Naučnici upozoravaju da Lišmanioza, encefalitis i Denga groznica, poznata i kao "kostolomna groznica", prijete Evropi zbog globalnog zatopljenja.

Na velikoj konferenciji koja je u subotu održana u Amsterdamu stručnjaci su se saglasili kako postoji realna opasnost od izbijanja epidemije tih bolesti.

Iako se radi o zarazama koje su ranije pohađale južnije krajeve, sada su u opasnosti i drugi, odnosno, hladniji predjeli na severu Evrope, upozoravaju naučnici, navodeći kako je nužno preduzeti hitne mere kako bi se zatopljenje planete zaustavilo.

Naime, globalno otopljavanje je stvorilo uslove u kojima se komarci, krpelji i drugi insekti koji prenose bolesti mogu nekontrolisano razmnožavati pa se oni šire čitavom Evropom. Među zemljama koje se smatraju najviše ugroženima su Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska.

- Insekti se Evropom šire već decenijama, zbog čega imamo epidemiju Denga groznice u Francuskoj i Hrvatskoj, malariju u Grčkoj, groznicu Zapadnog Nila u jugostičnoj Evropi, čikungunju u Italiji i Francuskoj... - piše, između ostalog, ugledni britanski list, pozivajući se na naučnike.

Naučnici smatraju kako se klima na Mediteranu toliko promenila da je ona sada djelomično tropska, a kao dokaz ističu potpunu adaptaciju tigrastog komarca na evropske krajeve koji su im do prije nekoliko decenija bili prehladni.

- U budućnosti, toplije i vlažnije vrijeme pružiće idealne uslove za razmnožavanje insekata poput azijskog tigrastog komarca, koji širi viruse i prouzrokuje teške bolesti, a mogao bi da se proširi po čitavoj Evropi - rekao je jedan od učesnika skupa, italijanski naučnik Đovani Reza.

Naučnici ističu kako su epidemije bolesti poput Denga groznice u prošlosti bile ograničene na toplije - tropske i suptropske - krajeve iz jednostavnog razloga - komarci su izvan tih područja umirali zbog niske temperature. Ali, porast temperatura (prouzrokovan djelovanjem čoveka), to bi mogao da promeni. Naučnici smatraju kako bi zdravstvene agencije morale da rade na uspostavljanu kvalitetnijeg sistema nadzora i prevencije ovakvih zaraza i upozoravati javnost na mogućnost epidemije, kad već nismo u stanju da smanjimo emisije CO2 u atmosferu.


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije