CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

specijalizirana kompanija za pružanje usluga iz oblasti sanitarne zaštite!

Mravi: Nevidljivi osvajači vašeg prostora

dezinsekcija, mravi, Cosmosolgroup

Svijet mrava, tih neumornih malih radnika, fascinira svojom organizacijom, raznolikošću i sposobnošću da prežive u gotovo svim uvjetima. Međutim, kada ti isti mravi odluče da vaš dom ili poslovni prostor postane njihova nova kolonija, fascinacija brzo prelazi u frustraciju. U ovom blogu ćemo vas uputiti u svijet mrava, njihovo širenje, vrste koje su najčešće 'nepozvani gosti', te kako ih se možete riješiti na efikasan način.


Širenje mrava i njihova ekološka uloga

Mravi su jedni od najrasprostranjenijih insekata na planeti. Postoji preko 12,000 vrsta, a njihovo prisustvo je zabilježeno na svakom kontinentu osim Antarktika. Mravi igraju ključnu ulogu u ekosistemima kao razgrađivači, oprašivači i kao dio prehrambenog lanca. Međutim, njihovo širenje u ljudske habitate može uzrokovati brojne probleme.


Najčešće vrste mrava u domaćinstvima

Među mnogobrojnim vrstama, neke su posebno sklonije ulasku u naše domove u potrazi za hranom i skloništem:

 • Faraonski mravi: Izuzetno mali, ali izuzetno uporni. Faraonski mravi su poznati po svojoj sposobnosti brzog širenja i formiranja novih kolonija.
 • Crni baštenski mravi: Često ih nalazimo u vrtovima, ali ne prezaju od toga da uđu i u domove. Privlači ih slatka hrana.
 • Mravi drvorezci: Ovi mravi su poznati po tome što mogu uzrokovati štetu na drvenim strukturama što ih čini posebno problematičnima.

Kako se riješiti mrava?

Postoje različiti načini borbe protiv mrava, od kućnih pripravaka do profesionalnih usluga. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

 1. Prevencija: Najbolji način borbe protiv mrava je spriječiti njihov ulazak. To uključuje čuvanje hrane u zatvorenim posudama, redovito čišćenje mrvica i slatkiša, te blokiranje mogućih ulaza u dom.
 2. Prirodni repelenti: Neki ljudi koriste prirodne repelente poput sode bikarbone, sirćeta ili eteričnih ulja poput ulja peperminta kako bi odbili mrave.
 3. Hemijski tretmani: U slučaju veće infestacije, može biti potrebno koristiti hemijske tretmane. To uključuje širok spektar insekticida, od prskanja do postavljanja mamaca koje mravi nose nazad u koloniju.
 4. Profesionalne usluge: Kada se mravi prošire na veliko područje ili kada su domaći tretmani neuspješni, vrijeme je za pozivanje stručnjaka. Profesionalne službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju imaju znanje i opremu potrebnu za učinkovito i sigurno rješavanje problema s mravima.

Zanimljivosti o mravima

 1. Superorganizmi: Mravi se često nazivaju superorganizmima jer kolonija funkcionira kao jedinstven entitet. Svaki mrav ima svoju ulogu koja doprinosi opstanku kolonije, bilo da je riječ o radnicima, vojnicima ili kraljici.
 2. Neobična komunikacija: Mravi komuniciraju pomoću hemikalija poznatih kao feromoni. Koriste ih za usmjeravanje drugih mrava prema hrani, upozorenje na opasnost ili davanje drugih važnih informacija.
 3. Izvanredni graditelji: Neki mravi su poznati po svojim izvanrednim građevinskim sposobnostima. Naprimjer, mravi kopači grade složene tunele i komore pod zemljom, dok mravi tkalci koriste svoja vlastite tijela kako bi ispleli lišće u
 4. gnijezda.
 5. Nevjerovatna snaga: Mravi mogu podići predmete koji su višestruko teži od njihove vlastite težine. Neki mravi mogu nositi teret 50 puta teži od svoje tjelesne mase.
 6. Dugovječnost kraljica: Za razliku od radničkih mrava koji žive nekoliko mjeseci, kraljice mrava mogu živjeti nekoliko godina, a zabilježeni su slučajevi kraljica koje su doživjele i do 30 godina.
 7. Fascinantna navigacija: Mravi se izvanredno orijentiraju, koristeći se Sunčevom svjetlošću i zemljinim magnetnim poljem kako bi se vratili u svoje gnijezdo, čak i ako su kilometrima daleko.
 8. Ekološki inženjeri: Kroz svoje aktivnosti poput gradnje gnijezda i traženja hrane, mravi igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja tla, omogućavajući bolju cirkulaciju zraka i vode.
 9. Borba za teritorij: Mravi često ulaze u sukobe s drugim kolonijama ili vrstama mrava u borbi za resurse i teritorij, pokazujući složene strategije i taktike.

Zaključak

Mravi mogu biti nevjerovatni u prirodi, ali kada postanu neželjeni stanovnici naših prostora, važno je djelovati brzo i efikasno. Bilo da se odlučite za kućne metode ili profesionalnu pomoć, ključno je pristupiti problemu na informiran i odgovoran način. Uz pravilne preventivne mjere, redovitu kontrolu i mogućnost pozivanja na profesionalce kad je to potrebno, možete osigurati da vaš prostor ostane slobodan od ovih neželjenih gostiju. U našoj firmi, specijaliziranoj za usluge dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, posvećeni smo pružanju učinkovitih i sigurnih rješenja za vaše probleme s mravima, osiguravajući mir i sigurnost vašeg prostora.
Napominjemo da jednokratna intervencija često nije dovoljna za dugotrajno rješenje problema s mravima. Preventivne mjere i redovita kontrola ključni su za održavanje prostora bez mrava. To uključuje redovno praćenje od strane stručnjaka, pogotovo u slučaju reinfestacije mravima.


Cosmosol Group aktivno radi na zaštiti, prevenciji i rješenjima za sve aktivne prijetnje te za tretmane koristimo najkvalitetnija, u praksi provjerena, ekološka sredstva, na način koji isključuje mogućnost incidenata, bez ometanja poslovanja s posebnom pažnjom prema imovini korisnika usluga, imajući u vidu posebnost svakog pojedinog objekta.

Na sve naše usluge, pogotovo na tretmane protiv žohara i generalno dezinsekcije, nudimo garanciju, jer nama je klijent na prvom mjestu! Kontaktirajte nas ODMAH.

Cosmosol Group d.o.o.
T: +387 61 377 210
F: +387 33 977 027
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
A: Kromolj bb, 71000 Sarajevo, BiH

 


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije