CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

specijalizirana kompanija za pružanje usluga iz oblasti sanitarne zaštite!

Opaki predator širi se Evropom - Stršljen

strsljen, azijski, dezinsekcija

Problem je što na našem kontinentu ova vrsta nema prirodnog neprijatelja, a ne napadaju je ni bolesti

Kad su se prije gotovo dvadeset godina godina azijski stršljenovi pojavili u Evropi, mnogi su se prestrašili. Nije to bila loša vijest samo za našu vrstu, nego i za pčele, koje ova vrsta uništava.

Dnevno ih jedan stršljen može pojesti i do 50, pa je zato u Evropi on odmah klasificiran kao predatorska, invazivna vrsta. Problem je što na našem kontinentu on nema prirodnog neprijatelja, a ne napadaju ga ni bolesti, prenosi Jutarnji.hr.

Kad su u martu britanski mediji objavili kako su vidjeli jednog, pa se boje da su ti maleni letači počeli provoditi i zime na području Ujedinjenog Kraljevstva, mnogima nije bilo svejedno. No nije samo kod njih situacija sve teža, jer ovih životinja sve više i u Francuskoj te Belgiji.

Njihova gnijezda su nekima posebno strašna. Toliko su velika da u njima može živjeti i po osam hiljada ovih stvorenja, a svakoga dana će stanovnici tog gnijezda pojesti nešto više od 11 kilograma drugih insekata, kažu stručnjaci. Prava su malena pošast, drugim riječima, a za nas su opasni za sve one koji imaju alergijsku reakciju. U Evropi je već bilo smrtnih slučajeva nakon uboda ovih životinja, koje su posebno opasne u rano proljeće. Tada, naime, marljivo grade svoja gnijezda, ali njihova je posebnost što to rade blizu tla. Tek kasnije, u ljetno doba, sele se na stabla.

- S obzirom na sve to, brine me kako će ova bića utjecati na percepciju javnosti o osama i stršljenovima. U vremenu smo kada moramo poticati ljude da prihvate svaki aspekt prirode, koliko god im on možda bio odbojan ili zastrašujući, jer su sva stvorenja tu s razlogom i imaju svoje mjesto u ekosustavu. A onda imamo stršljenove koji u Europi nemaju nikakvu ulogu i koje smo mi doveli na kontinent - rekao je za Guardian Seirian Sumner, profesor bihevioralne ekologije na University College London (UCL).

Vrsta je prvi put došla u Europu 2004. godine, kada su uočeni u Francuskoj, a smatra se da su slučajno prevezeni u teretu iz Azije. Brzo su se proširili zapadnom Europom.


Cosmosol Group vrlo aktivno i kontinuirano radi na analizi, rješenjima, zaštiti i prevenciji za sve sanitarne i DDD prijetnje, a za tretmane koristimo najkvalitetnija i u praksi provjerena ekološka sredstva, na način koji isključuje mogućnost incidenata, bez ometanja poslovanja s dužnom pažnjom prema imovini korisnika usluga, imajući u vidu posebnost svakog pojedinog objekta.

Na sve naše usluge, pogotovo na tretmane protiv stršljena i generalno dezinsekcije, nudimo garanciju, jer nama je klijent na prvom mjestu! Kontaktirajte nas ODMAH.

UPOZORENJE!

Ne pokušavajte sami uklanjati gnijezdo stršljena, prepustite to profesionalcima.

Cosmosol Group d.o.o.
T: +387 61 377 210
F: +387 33 977 027
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
A: Kromolj bb, 71000 Sarajevo, BiH


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije